Stěhování pianin a klavírů je specifický úkon a vyžaduje profesionální přístup

Co vás čeká u amatérského stěhování

Stěhovat pianina (nebo klavíry) můžete v zásadě třemi způsoby. Prvním z nich je proces svépomocí. Lidé ve snaze ušetřit se pochopitelně uchylují i k takovým operacím. Není to nic výjimečného, ovšem jde o míru rizika, kterou podstupujete. Ostatně, platí to pro většinu prací – profesionálové oplývají většinou cennými zkušenostmi a v úzkém oboru své činnosti, které se věnují již řadu let, se projeví každá maličkost.
piano křídlo.jpg
Piána patří k nejtěžším kusům nábytku. Jsou vyrobena z ušlechtilého tvrdého dřeva, ale především jde o citlivý hudební nástroj. S tímto vědomím by k celému procesu měla přistoupit i firma, co jej bude přemísťovat. Amatéry poznáte snadno. Většinou se s cenou vejdete do 1500 korun, stěhovací procedura nebývá pojištěna, vozidlem bývá obyčejná neoznačená dodávka, z níž vystoupí tři muži v civilním oděvu – tepláky a rifle. Nástroj nakládají na látkový popruh nebo lano, ten není nijak zajištěn, takže občas narazí bokem do stěny na schodišti. Ve voze (častokrát neuvěřitelně špinavém) se piáno pouze přikurtuje a stejná groteska se opakuje po příjezdu na určené místo. Pomlácený nástroj – budiž, horší problém je, pokud se poškodí výraznou měrou. Pojištění je totiž v tomto případě zásadní.
klávesy piana.jpg

Jak stěhují profesionálové

Nejprve se stanoví individuální cenový rozpočet a do podrobností se se zákazníkem probírá postup stěhování. Renomované firmy pracují přibližně v sazbách od 3 do 4 tisíc korun za kus, konečná cena závisí od hmotnosti nákladu a na obtížnosti manipulace. Konečná cena by měla padnout vždy před samotným stěhováním. Cenová kalkulace a návrh průběhu celého procesu by měl být proveden zdarma.
Stěhování pianin začíná balením celého kusu speciálním polstrováním, které se zpravidla ještě přebalí tenkou plastovou, případně bublinkovou fólií. Pianina se většinou přemísťují pomocí zesílených popruhů a stěhovacích nákladových křížů. Po naložení do vozidla (označeného, stejně jako pracovní oděv stěhováků) se nástroj upíná do zvláštních držáků s polstrováním, a ty zajistí naprostý komfort při přesunu z místa na místo.
Solidní firma je také pojištěna do vyšší částky (zpravidla 5 milionů korun), neboť cena klavírů a některých cenných kusů pianin běžně převyšuje půl druhého milionu Kč.

Posted in <a href="https://www.brandel.cz/dum/" rel="category tag">Dům</a>