Podzim – období barev nebo alergií?

Kdo by se netěšil na poletující podzimní listí, vlahý větřík a romantické procházky v aleji hrající všemi barvami? Jistě, pro většinu z nás je tohle období nejoblíbenější v roce – ale co když nám radost zkazí vlezlé alergie? Žádný strach – podíváme se na jejich nejčastější typy a poradíme, jak proti nim bojovat, abychom si mohli podzimu užít podle svého.
alergie na pyl
· ALERGICKÁ RÝMA
Svědění nosu, pálení očí, záchvaty kašle – všichni máme určitě zkušenosti s neustále kýchajícím sousedem v hromadné dopravě – přiznejme si, není to nic příjemného, ať už to postihne Vás či kohokoli ve Vašem okolí. Důvody těchto obtíží jsou různé. Nejčastějšími spouštěči sezónní alergické rýmy jsou pyly – ty se nachází všude kolem – spousta z nás si myslí, že je to jen obdobím jara, kdy všechno pučí a kvete, ale pozor – není to pravda! Pyly se vyskytují jak v létě z posekané trávy, tak i na podzim z vysokého plevele. Bohužel, alergeny tvořící rýmu se vyskytují nejen v pylech, ale také v prachu, ve kterém si hoví roztoči, kteří zákeřně vytváří tuto alergii celoročně. Záleží na citlivosti a míře náchylnosti k alergiím každého z nás.

· ATOPICKÝ EKZÉM:
Tenhle typ alergie se často projevuje u malých dětí do 3 let věku, nicméně, není nic neobvyklého, když tahle nemoc přetrvává i v dospělosti. Ekzém je právě často vyvoláván oným padajícím podzimním listím, na kterém zákeřné alergeny sídlí a padáním se dostanou z listů do ovzduší. Jak potom ta pokožka začne svědit! Každý, kdo přišel s ekzémem do styku jistě potvrdí, že v tomto období by měl raději novou kůži, aby mohl chodit bez starostí na procházky do lesa či na louky. Říká se také, že atopický ekzém může u žen úplně zmizet po porodu (z osobní zkušenosti můžu prozradit, že na tom je dosti pravdy!). Nicméně, nejčastěji můžeme atopický ekzém objevit v podkolenních jamkách, na předloktí, v okolí loktů, kolem úst, ale dokonce i ve vlasech! Pozor na zlehčování situace a zaměňování alergie s pouhými lupy!

Tyhle alergie jsou jedny z nejčastějších typů, které nás sužují, nicméně, projevy jsou individuální a druhů alergií je nespočet.
Často si také alergie lidé pletou s nemocemi, nicméně alergie jsou pouze nepřiměřené reakce na běžné podněty, nikoli onemocnění.

Jak se alergiím vyvarovat?
Úplné vyvarování neboli zaručený recept na vyhnání alergie z našich těl bohužel ještě nikdo nevynalezl, tudíž je zapotřebí dbát na prevenci – vyvarovat se kontaktu s alergeny – sledovat pylovou sezónu, vyhýbat se prostředí způsobující projevy alergií a mít po ruce vždy alespoň nosní sprej. Když alergie přetrvává a vy přes neustále zaslzené oči už nic nevidíte či se nemůžete zbavit svědění a vyrážky, která zezačátku vypadala neškodně, nezbývá než navštívit lékaře – imunologa či alergologa, který zjistí, na co přesně alergii máme, předepíše nám recepis a stanoví individuální léčbu.
léky na nemoc
Pokud ale máte nešťastnou alergii na chlupy svých domácích mazlíčků, nezoufejte a raději se inspirujte, jak s tím bojovat.
Takže hurá do přírody, hlavně se alergenů nebát – nejsou zas tak zlí, jak se snaží vypadat, vždy je možnost s nimi bojovat, když už na to naše imunita nestačí. Podzim je přeci krásný, tak proč si ho neužít do sytosti?

Posted in <a href="https://www.brandel.cz/zbozi/" rel="category tag">Zboží</a>