Šetření teplem

Pokud se budeme zabývat tímto tématem, tak každého napadne jako první myšlenka, že pokud koupíte levnější palivo, máte ušetřeno. Ano, to je jistě bezesporu pravda. Ale není to jen tato jedna možnost.
Když se podíváme na ceny palivového dříví, které se pohybují jak kde a jak za jakou kvalitu již přes dva a půl tisíce korun za plnometr, musíme se začít ještě více ptát, jak ušetřit.
Nuže, nyní vám bude prozrazena jen další z mnoha možností. Jistě jste již slyšeli o úniku tepla. To je nepřítel jak zděných domků, tak srubových chat a v neposlední řadě i toho nejrozšířenějšího bydlení, totiž panelákových bytů.
Palivové dříví
Tento nežádoucí jev se dá odhalit jen dosti těžko. Samozřejmě, že pokud máte mezi oknem a zdí škvíru velkou jako trhlina v Sargasovém moři, nemusíte nic hledat, ale hned si u ní nechat v zimě zamrznout maso. Ale co když jsou to jen malé skulinky? Co když teplo vůbec uniká jinudy, a my o tom ani nevíme? Jak to zjistit https://jakzateplitfasaduspravneabezchyb.cz/wp-content/uploads/ukazka-Jak-zateplit….pdf ? Teploměrem?
Ano, jistě i to by šlo, pokud by byl onen přístroj extrémně citlivý a vy byste vydrželi měřit centimetr po centimetru teplotu třeba u vašich stěn. Ale je tu řešení rychlejší, modernější a zcela jistě i přesnější. Tento přístroj se nazývá termovize.
Sloj černého uhlí k topení
Co tento pomocník umí? Inu, spoustu věcí, ale jeho primární úkol je zobrazit na monitoru teplotní barvy. Laicky si to řekněme tak, že tam, kde uniká teplo, tak se objeví červená barva. Nebo oranžová. Ale prostě vidíte, kde teplo uchází. Zda od dveří, oken, kolem komínu, nebo někudy jinudy. Nu a když už to víte, tak můžete potom lehce zasáhnout. To znamená, podle velikosti problému, buďto zateplit, nebo pořádně zaizolovat. Bez měření termovizí vám bude unikat spousta energie a ani o tom nemusíte vědět. Budete topit drahým palivem a a mezitím vám teplo bude zbytečně unikat do okolí. Nechcete-li tedy zbytečně vyhazovat peníze, rozhodně to s termovizí zkuste.

Posted in <a href="https://www.brandel.cz/dum/" rel="category tag">Dům</a>